Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Αν θέλετε να μάθετε πόσοι άνθρωποι στον κόσμο, έχουν το ίδιο επίθετο με εσάς, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του publicprofiler (http://www.publicprofiler.org/worldnames/). Πρόκειται για ένα site, μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να ανακαλύψει την καταγωγή του, καθώς και πιθανούς συγγενείς του, το οποίο έως σήμερα καλύπτει το 1/6 του πληθυσμού στον κόσμο (1 δισ. άτομα).

Η ιστοσελίδα κατασκευάστηκε από Βρετανούς γεωγράφους του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) και η βάση δεδομένων του περιλαμβάνει 300 εκατομμύρια ονομάτα από 26 χώρες. Η Ελλάδα μέχρι στιγμής δε βρίσκεται στη λίστα, όμως μπορείτε να αναζητήσετε άτομα με το ίδιο επίθετο σε άλλα μέρη του πλανήτη, πληκτρολογώντας το με λατινικούς χαρακτήρες. Eπικεφαλής της δημιουργίας του site, είναι ο καθηγητής Paul Longley και η υπηρεσία παρουσιάστηκε στην ετήσια συνδιάσκεψη της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρίας του Λονδίνου.

Η ιδέα ξεκίνησε από την προσπάθεια εντοπισμού της προέλευσης των ονομάτων στη Βρετανία. Το εγχείρημα ήταν επιτυχές, καθώς συλλέχθηκαν πολλές πληροφορίες και στη συνέχεια πήρε μεγάλη δημοσιότητα στην πορεία. To public profiler περιέχει 10,8 εκατ. επώνυμα και 6,5 εκατ. ονόματα. Από την υπηρεσία αυτή, εκτός από όσους επιθυμούν να ενημερωθούν για το γενεαλογικό τους δέντρο και την ιστορία τους, ωφελούνται και οι κυβερνήσεις, αφού έτσι μπορούν να έχουν μια εικόνα για τους ομογενείς της χώρας τους.

Ο καθηγητής Paul Longley δήλωσε: «Οι πληροφορίες δεν είναι μόνο ιστορικού και γεωγραφικού περιεχομένου. Μπορούμε να εντοπίσουμε ονόματα με περιοχές – το όνομα πλέον δεν υποδηλώνει μόνο το ποιός είσαι αλλά και το πού είσαι». Ένα από τα ενδεικτικά παραδείγματα που παρουσιάστηκαν, ήταν αυτό του ονόματος του David Beckham: παρ’όλο που το επίθετο Beckham είναι αγγλικό, υπάρχουν περισσότεροι Beckham στις Ηνωμένες Πολιτείες, από ό,τι στη Βρετανία.

Πηγές:

http://www.publicprofiler.org/worldnames/

http://www.independent.co.uk/news/science/putting-you-on-the-map-the-website-that-pinpoints-where-your-name-is-in-the-world-913312.html

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7588968.stm




Written by ventura · Filed Under Internet

Δεν υπάρχουν σχόλια: