Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

ΕΥΤΥΧΙΑ!!!

Σύμφωνα με Αμερικάνους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και την έρευνα τους που δημοσιεύτηκε στο “British Medical Journal”, η ευτυχία μεταδίδεται εύκολα από τον έναν στον άλλο άνθρωπο. Πιο συγκεκριμένα ένα άτομο είναι ευτυχισμένο όταν και το τριγύρω του περιβάλλον είναι ευτυχισμένο, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 5.000 ενηλίκους. Επίσης, η πιθανότητα ευτυχίας αυξάνεται κατά 25% όταν ένας ευτυχισμένος φίλος ζει λιγότερο από ένα μίλι μακριά, ωστόσο παρά το γεγονός ότι γενικότερα το γειτονικό περιβάλλον επηρεάζει κατά πολύ την ευτυχία ενός ατόμου, απ’ότι φαίνεται η διάθεση των συναδέλφων δεν έχει καμία επίδραση.

Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία ενηλίκων που έλαβαν μέρος στην αμερικανική έρευνα Framingham Heart Study, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ του 1971 και του 2003 για να εξετάσει τους παράγοντες που οδηγούν σε μελλοντική καρδιοπάθεια, ενώ παράλληλα ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες (οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 2 έως 4 χρόνια) να ονομάσουν τους συγγενείς τους, τους στενούς φίλους, τον τόπο κατοικίας και εργασίας τους καθώς και να απαντήσουν σε προτάσεις όπως, αν ευχαριστιούνται τη ζωή, αν αισθάνονται αισιόδοξοι για το μέλλον, αν είναι ευτυχισμένοι και αν αισθάνονται το ίδιο καλά όσο άλλοι άνθρωποι.

Η έρευνα αυτή έδειξε πως η πιθανότητα της ευτυχίας αυξάνεται κατά 8% για τους συντρόφους που συγκατοικούν και γίνονται ευτυχισμένοι, ενώ για αδέρφια που ζουν κοντά αυξάνονται κατά 14% και για γείτονες 34%. Η σχέση μεταξύ του επιπέδου ευτυχίας έμοιαζε να εκτείνεται έως τρεις βαθμούς απόστασης - στο φίλο του φίλου του φίλου. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι η φυσική εγγύτητα ήταν σημαντική για την εξάπλωση της ευτυχίας. Συγκεκριμένα 42% περισσότερες πιθανότητες έχει ένας άνθρωπος να νιώσει ευτυχισμένος αν είναι ευτυχισμένος ο φίλος του που ζει σε απόσταση μικρότερη του ενός μιλίου - επίδραση που μειώνεται όταν η απόσταση είναι μεγαλύτερη.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Καθηγητής Νικόλαος Χριστάκης, ο οποίος δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι κύματα ευτυχίας προκύπτουν επειδή η ευτυχία μεταδίδεται και όχι μόνο λόγω της τάσης των ανθρώπων να σχετίζονται με παρόμοια άτομα. Επιπλέον, οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι το σημαντικότερο είναι ότι οι άνθρωποι είναι ενσωματωμένοι σε κοινωνικά περιβάλλοντα και ότι η υγεία και ευεξία ενός ανθρώπου επηρεάζει την υγεία και ευεξία άλλων. Από την άλλη μεριά, ο Καθηγητής Andrew Steptoe, Ψυχολόγος του University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι κάνει αληθινή αίσθηση το εύρημα ότι αν οι άνθρωποι γύρω μας είναι ευτυχισμένοι αυτό μπορεί ενδεχομένως να επιδρά και στη δική μας ευτυχία.

Έκπληξη βέβαια αποτελεί το γεγονός ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε, αλλά και σε αυτούς που είναι μακρυά. Ο Καθηγητής δήλωσε ότι η έρευνα ενδεχομένως θα έχει εφαρμογές στη δημόσια υγεία και ότι η ευτυχία μοιάζει να συνδέεται με προστατευτική δράση όσον αφορά την υγεία και ότι αν πράγματι είναι μεταδοτική μέσω των σχέσεων, τότε ίσως να συμβάλλει στην κοινωνική μετάδοση της υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: