Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

ΒΟΤΑΝΑ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Θεραπευτικά βότανα
Πονάει το στομαχάκι σας; Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε καλά; Σας έχει πιάσει πονόλαιμος; Επιλέξτε βότανα αντί για τα φάρμακα που καταναλώνουμε συχνά όταν βέβαια το πρόβλημα είναι ανώδυνο. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι η φύση αποτελεί το μεγαλύτερο φαρμακείο όπως επίσης και οι θεραπευτικές ιδιότητες που έχουν τα βότανα.
Τα βότανα είναι πολλά, εμείς ξεχωρίσαμε τα πιο δημοφιλή για να δούμε που μπορεί να μας βοηθήσει το καθένα από αυτά.
Το γνωστό σε όλους χαμομήλι έχει πολύτιμες καταπραϋντικές ιδιότητες. Συνιστάται για την ομορφιά του προσώπου , των μαλλιών, των ματιών και γενικά για όλο το σώμα, γι’ αυτό και υπάρχει ως συστατικό σε πολλές κρέμες και καλλυντικά. Μας βοηθά πολύ στη χώνεψη, γενικότερα όταν πονάει λίγο το στομάχι μας. Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι χαλαρωτικό. Με μία κουταλιά μέλι γίνεται το τέλειο ηρεμιστικό. Επίσης το χρησιμοποιούμε για κομπρέσες στα κουρασμένα και πρησμένα μάτια.
Το τίλιο που δίνουμε στα μωρά έχει διουρητικές, αντισπασμωδικές, μαλακτικές, και καταπραϋντικές, ιδιότητες. Είναι χαλαρωτικό, ηρεμιστικό και πολύ αρωματικό.
Το τσάι του βουνού έχει πεπτικές , θερμαντικές, και τονωτικές ιδιότητες. Συνιστάται κατά των κρυολογημάτων, των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος αλλά και του ουροποιητικού. Τα φλαβονοειδή που περιέχει το τσάι κάνουν καλό στην καρδιά. Με λεμόνι και μέλι είναι αντισηπτικό και μαλακώνει το λαιμό.
Η μέντα ενδείκνυται για στομαχικές παθήσεις, χωνευτικές δυσλειτουργίες και ελαττώνει το αίσθημα της ναυτίας. Έχει αντιβακτηριδιακές ικανότητες και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Το φασκόμηλο είναι τονωτικό καταπραϋντικό για το στομάχι, μαλακτικό για το λαιμό και διουρητικό. Βοηθά ακόμη στην καταπολέμηση της ακμής, του κρυολογήματος, του πονοκέφαλου και της ημικρανίας. Είναι καλό να αποφεύγεται σε περίοδο εγκυμοσύνης.
Το δενδρολίβανο έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Αποτελεί ιδανική πρόταση για την καταπολέμηση της αναιμίας, της αϋπνίας και των ζαλάδων. Επίσης το χρησιμοποιούμε και σε σάλτσες φαγητών για φυσικό άρωμα.
Ο δυόσμος θεωρείται φυτό αντισπασμωδικό, χωνευτικό και καταπραϋντικό.
Μεγάλη ποικιλία λοιπόν, δεν έχετε παρά να διαλέξετε ανάλογα με το πρόβλημα που έχετε ή αν θέλετε να πιείτε ένα φυσικό, τονωτικό και ζεστό ρόφημα τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: