Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΟΤΕ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΟΣΟ ΥΓΙΗΣ ΕΙΣΑΙ.

Γεννήθήκες χειμώνα; Μάλλον θα ζήσεις ως τα 100 και βάλε! Μήπως είσαι υπεραισιόδοξη και τα βλέπεις όλα ρόδινα; Μάλλον φταίει το ότι γεννήθηκες καλοκαιράκι! Και μην πάει το μυαλό σου σε αστρολογικές προβλέψεις...Μιλάμε για την σύνδεση που έχει η εποχή που γεννήθηκες με την κατάσταση της υγείας σου.
Επηρεάζει ο μήνας γέννησής μας την υγεία, τη ζωή και τις επιλογές μας;
Ναι, απαντούν οι εκπρόσωποι της επιστήμης μέσα από μια σειρά ερευνών που έχουν πραγματοποιήσει: η εποχή που γεννιόμαστε παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των βιολογικών μας συστημάτων, στην ψυχολογική μας διάθεση αλλά και στο προσδόκιμο επιβίωσής μας. Και δρα συμπληρωματικά στους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που ολοκληρώνουν τη μοίρα μας.
Η εξήγηση της επιστήμηςΑμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας στα οποία εκτίθεται το έμβρυο όταν βρίσκεται στη μήτρα της μητέρας του είτε καταστέλλουν το ανοσοποιητικό του σύστημα είτε προκαλούν αδιόρατες αλλοιώσεις στο γενετικό υλικό των κυττάρων του, με αποτέλεσμα, όταν έρχεται στον κόσμο, να έχει προδιάθεση ή προστασία από διάφορες ασθένειες. Επιπλέον, εκτιμούν ότι αυτές οι αλλοιώσεις διαμορφώνουν χαρακτηριστικά του εγκεφάλου του, κατ‘ επέκταση και την προσωπικότητά του και επηρεάζουν το προσδόκιμο επιβίωσής του.
Για τον Tζον Ιγκλ, καθηγητή Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Aberdeen, είναι και θέμα διατροφής, που μεταβάλλεται ανάλογα με τις εποχές, αλλά και αύξησης των λοιμώξεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα. «Ο πρώτος ρόλος ανήκει στους γενετικούς και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, η εποχή που γεννιέται κανείς όμως δρα συμπληρωματικά σε όλα αυτά», υπογραμμίζει.
Απ‘ την άλλη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Umea της Σουηδίας Τζαγιάντι Χοτάι αποδίδει αυτές τις διαφορές στις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν στο σώμα της εγκύου. «Βασικές ορμόνες που επηρεάζουν την εξέλιξη και τη ζωή του εμβρύου μεταβάλλονται σημαντικά ανάλογα με την εποχή που πρόκειται να γεννηθεί το παιδί».
Ας δούμε, λοιπόν, τα «καλά» και τα «κακά» μας σημεία που έχει φέρει ως τώρα στο φως η επιστημονική έρευνα.
1. Τα παιδιά που γεννιούνται χειμώνα ζουν περισσότερο. Τα παιδιά που γεννιούνται στην καρδιά του χειμώνα μπορούν να είναι οι μελλοντικοί υπεραιωνόβιοι του πλανήτη!
Γερμανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι έχουμε κατά 16% περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουμε τα 100 χρόνια ζωής αν έχουμε γεννηθεί το Δεκέμβριο και 23% λιγότερες αν γεννηθήκαμε Ιούνιο.
Είναι πιο ευφυή Ψυχίατροι και ανθρωπολόγοι των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Κουίνσλαντ που παρακολούθησαν την ανάπτυξη 21.000 αγοριών και κοριτσιών έως την ηλικία των 7 ετών απεφάνθησαν ότι τα παιδιά που γεννιούνται χειμώνα είναι πιο μεγαλόσωμα και πιο ευφυή από εκείνα που γεννιούνται καλοκαίρι, εντοπίζοντας εποχικές διακυμάνσεις στην ευφυΐα, στο σωματικό βάρος, στο ύψος και στο μέγεθος του κεφαλιού.
Αλλά: κινδυνεύουν από στεφανιαία νόσο και παχυσαρκία, λένε οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Μπρίστολ και Σάουθαμπτον. Ρισκάρουν λιγότερο, ισχυρίζονται οι Σουηδοί επιστήμονες, διευκρινίζοντας ότι συνήθως δεν αναζητούν νέες εμπειρίες.
Είναι πιο κακόκεφα, επιμένουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: