Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Αγοράστε εμπειρίες όχι αγαθά!

Αγοράστε εμπειρίες, όχι αγαθά!
Αυτό προτείνουν τώρα αμερικανοί επιστήμονες για όσους αναζητούν το «κλειδί» της ευτυχίας. Η ενδιαφέρουσα έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας για την Προσωπικότητα και την Κοινωνική Ψυχολογία, ανήκει στους ειδικούς του πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο.
Σύμφωνα με αυτήν, η απόκτηση εμπειριών, όπως π.χ. ταξίδια, θεατρικές παραστάσεις, εστιατόρια, εκθέσεις κ.ά., μας χαρίζει μεγαλύτερη ευτυχία από την αγορά υλικών αγαθών.
«Τα συγκεκριμένα ευρήματα αποτελούν επέκταση της βασικής θεωρίας, σύμφωνα με την οποία, οι αγορές που αυξάνουν την ικανοποίηση των ψυχολογικών αναγκών οδηγούν σε μεγαλύτερη ευεξία», αναφέρει ο κ. Ράιαν Χάουελ, βοηθός καθηγητής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου.
Στη νέα έρευνα, οι ειδικοί ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τις αγορές τους. Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι στην περίπτωση των αγορών… εμπειριών οι εθελοντές ανέφεραν ότι τα χρήματα είχαν ξοδευτεί καλύτερα, ενώ τόσο οι ίδιοι όσο και οι γύρω τους αντλούσαν μεγαλύτερη χαρά από αυτές.
Ακόμη, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι εμπειρίες τέτοιου τύπου προσέφεραν περισσότερη ευτυχία και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ασχέτως του κόστους τους ή του εισοδήματος του καταναλωτή.

1 σχόλιο:

Matriga είπε...

Φιλενάδα, εδώ και αρκετά χρόνια, ο φίλος μου, ο Άγγελος Χριστοφόρου, έφερε στην Ελλάδα την δυνατότητα να χαρίζουμε Δώρα Εμπειρίες, μέσω των υπηρεσιών που προσφέρει η ιστοσελίδα του http://www.baladeur.gr/
Αν θελήσεις να δοκιμάσεις και συ αυτή την εμπειρία στον συστήνω ανεπιφύλακτα!