Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ?

Ομορφιά: τι προσέχουν οι άνδρες και τι οι γυναίκες;
Οι άνδρες επεξεργάζονται με το δεξί ημισφαίριο μια όμορφη θέα, οι γυναίκες μ’ όλο τον εγκέφαλό τους!Ερευνητές του Πανεπιστημίου των Βαλεαρίδων στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα της Ισπανίας ανακάλυψαν ότι οι άνδρες τείνουν να επεξεργάζονται οπτικά ερεθίσματα προς «αισθητική τέρψη» με το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου τους, ενώ οι γυναίκες χρησιμοποιούν ολόκληρο τον εγκέφαλό τους.
«Είναι γνωστό ότι υπάρχουν διαφορές στην δραστηριότητα του γυναικείου και του ανδρικού εγκεφάλου κατά τη διάρκεια νοητικών διεργασιών», παραδέχεται ο ερευνητής κ. Καμίλο Ζ. Σελά-Κοντ. «Γιατί όμως μια τέτοια διαφορά είναι υπαρκτή και κατά την εκτίμηση της ομορφιάς;», αναρωτιέται ο ίδιος.
Η απάντηση φαίνεται να κρύβεται στο γεγονός ότι όταν οι γυναίκες αντιλαμβάνονται ένα οπτικό ερέθισμα το συνδέουν με τη γλώσσα, τη στιγμή που οι άνδρες συγκεντρώνονται περισσότερο στα επιμέρους χαρακτηριστικά του αντικειμένου του ενδιαφέροντός τους.
«Οι διαφορές που παρατηρήσαμε θα μπορούσαν να σχετίζονται με τους διαφορετικούς κοινωνικούς ρόλους, τους οποίους κατείχαν οι άνδρες και οι γυναίκες στη διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης», υποθέτει ο κ. Σελά-Κοντ.
Στο πρωτότυπο πείραμα των Ισπανών, έλαβαν μέρος 10 άνδρες και 10 γυναίκες από τους οποίους ζητήθηκε να παρατηρήσουν πίνακες και φωτογραφίες που απεικόνιζαν τοπία και αστικές σκηνές και στη συνέχεια να τα αξιολογήσουν ως «όμορφα» ή «όχι όμορφα».
Παράλληλα, οι ειδικοί μπορούσαν να παρακολουθούν σε ποια σημεία του ανδρικού και του γυναικείου εγκεφάλου δημιουργούνταν μαγνητικά πεδία.
Η πιο δραστήρια περιοχή του εγκεφάλου και για τα δύο φύλα ήταν ο «βρεγματικός λοβός». Αυτός σχετίζεται με την οπτική αντίληψη, τον προσανατολισμό μας μέσα σε έναν χώρο και την επεξεργασία πληροφοριών. Ωστόσο η εγκεφαλική δραστηριότητα στους άνδρες εστιαζόταν στο δεξί ημισφαίριο, ενώ στις γυναίκες επεκτεινόταν και στα δύο ημισφαίρια.
Οι ερευνητές, ωστόσο, δεν υποστηρίζουν ότι υπάρχουν διαφορές στο «γούστο» μεταξύ των δύο φύλων εξαιτίας τουλάχιστο του διαφορετικού τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου τους.
«Ο καθένας μπορεί να εκτιμήσει ένα τοπίο ως όμορφο, ένα κτίριο ή έναν πίνακα απαίσιο. Όμως τελικά το φύλο δεν έχει και πολύ να κάνει με τις συγκεκριμένες διαφορές. Ίσως να συνδέεται με άλλους μεταβλητούς παράγοντες, όπως π.χ. η ηλικία ή η μόρφωση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: