Τρίτη 28 Απριλίου 2009

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ "ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΕΣ"


''Λέμε ψέματα από αδυναμία, από ευγένεια, από φόβο, από θράσος, από ενοχή.
Πολλές φορές έχουμε την αίσθηση πως ζούμε μέσα στο ψέμα.
Λίγο παρακάτω στέκεται η παράνοια''. Κινητό τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, διαδύκτιο, παγκοσμιοποίηση, ανοχή,φτώχια μας έχουν κάνει λίγο περισσότερο ψεύτες από ότι ήμασταν στο παρελθόν.

Η..ΨΕΥΤΡΑ...
”Θα ήθελα να λέω πάντα αλήθεια. Αγαπώ την αλήθεια.Μα εκείνη δεν μ’ αγαπά. Αυτή είναι η πραγματική, η αληθινή αλήθεια. Η αλήθεια δεν μ’ αγαπά. Μόλις την ξεστομίσω, αλλάζει μορφή και γυρίζει εναντίον μου.Μοιάζω να λέω ψέματα και όλοι με στραβοκοιτάζουν. Κι ωστόσο είμαι απλή, δεν μου αρέσει το ψέμα.
Το ψέμα σέρνει πίσω του φοβερές σκοτούρες, και σε παρασέρνει και πιάνεσαι στην παγίδα του και παραπατάς και πέφτεις και όλοι γελάνε και σε κοροϊδεύουν…
Όταν με ρωτάνε κάτι, θέλω να τους απαντήσω αυτό που σκέφτομαι, θέλω να τους απαντήσω την αλήθεια. Η αλήθεια με γαργαλάει… Όμως δεν ξέρω τι παθαίνω τότε… Με πιάνει αγωνία, πανικός, φόβος να μη φανώ γελοία και… λέω ψέματα. Λέω ψέματα. Και …τετέλεσται.Είναι πολύ αργά πια για να τα πάρω πίσω. Κι έτσι και πατήσεις το ένα σου πόδι μέσα στο ψέμα, χάθηκες. . Ενώ είναι τόσο εύκολο να λες αλήθεια.
Η αλήθεια είναι η πολυτέλεια των τεμπέληδων. Είσαι σίγουρος ότι δεν θα κάνεις κανένα λάθος μετά, πως δεν θα’ χεις μπερδέματα και φασαρίες.
Ενώ εγώ… Ο διάβολος το ξέρει τι τραβάω!
Το ψέμα δεν είναι κανένας γκρεμός, να πέσεις μέσα και να ησυχάσεις. Το ψέμα είναι κύματα θεόρατα, που σε αρπάζουν, σε σηκώνουν,σου κόβουν την ανάσα, σου σταματάνε την καρδιά και σου την τυλίγουν θηλιά γύρω από το λαιμό.
Όταν αγαπώ λέω πως δεν αγαπώ. Κι όταν δεν αγαπώ, λέω πως αγαπώ.Και φαντάζεστε τις συνέπειες. Τόσο που μου ‘ρχεται να τινάξω τα μυαλά μου στον αέρα και να ξεμπερδεύω μια και καλή.Του κάκου κανοναρχώ τον εαυτό μου, του κάκου στέκομαι μπροστά στον καθρέφτη και λέω: Δεν θα ξαναπείς ψέματα, δεν θα ξαναπείς ψέματα, δεν θα ξαναπείς ψέματα!
Κι αν μου τύχει να πω την αλήθεια, καμιά φορά… κατά τύχη, τότε αυτή γυρίζει πίσω, στρίβεται, παραμορφώνεται, ζαρώνεικαι γίνεται …ψέμα!
Κι όχι ότι είμαι δειλή. Στο σπίτι μου, στο δωμάτιο μου, ξέρω πολύ καλά τι θα έπρεπε να απαντήσω. Αλλά μπροστά στους άλλους, τα χάνω..
Με λένε ψεύτρα κι εγώ τσιμουδιά… Θα ήθελα να τους φωνάξω: Εσείς λέτε ψέματα!
Μα δε βρίσκω τη δύναμη.. Τους αφήνω να με βρίζουν και αφρίζω από λύσσα. Κι αυτή η λύσσα πληθαίνει μέσα μου και με γεμίζει μίσος. Δεν είμαι κακιά. Μπορώ μάλιστα να πω ότι είμαι καλή. Φτάνει όμως να με πουν ψεύτρα και με πνίγει το μίσος. Κι έχουν δίκιο…Το ξέρω ότι έχουν δίκιο, πως μου αξίζουν οι βρισιές…Αλλά να… δεν ήθελα να πω ψέματα, και δεν αντέχω να μην καταλαβαίνουν ότι λέω ψέματα άθελά μου . Δεν θα ξαναπώ ψέματα.
Κι εσείς; Λέτε την αλήθεια; Για σταθείτε, εγώ καθίζω τον εαυτό μου στο εδώλιο του κατηγορουμένου και δεν αναρωτήθηκα αν το δικαστήριο είναι άξιο να με κρίνει, να με αθωώσει ή να με καταδικάσει… Δεν μπορεί, κι εσείς θα λέτε ψέματα. Θα λέτε ψέματα όλοι, αδιάκοπα και θα σας αρέσει να λέτε ψέματα και να νομίζετε ότι δε λέτε, γιατί εσείς θα λέτε ψέματα στον ίδιο σας τον εαυτό! Εγώ δεν λέω ψέματα στον εαυτό μου. Εγώ έχω την ειλικρίνεια να ομολογώ μέσα μου πως λέω ψέματα. Πως είμαι ψεύτρα. Ενώ εσείς είστε δειλοί! Μ’ ακούγατε πριν και λέγατε μέσα σας: «Την κακομοίρα!» και κρύβατε τις ψευτιές σας πίσω από τη δική μου ειλικρίνεια. Α, εδώ σας έχω! Ξέρετε κυρίες και κύριοι γιατί σας είπα πριν ότι λέω ψέματα; Δεν είναι αλήθεια! Το είπα μόνο και μόνο για να σας παρασύρω σε μια παγίδα και για να καταλάβω. Εγώ δεν λέω ψέματα. Δεν λέω ψέματα ποτέ! Μισώ το ψέμα και το ψέμα με μισεί. Είπα ψέματα …μόνο και μόνο για να σας πω …ότι λέω ψέματα… Εγώ δεν λέω ψέματα ποτέ. Ακούτε; Ποτέ! Κι αν μου τύχει καμιά φορά να πω κανένα ψέμα, το λέω για να μην πονέσω κάποιον, για να προλάβω μια συμφορά. Τα …”κατά συνθήκην ψεύδη” που λένε. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, που λένε… Τι; Πως είπατε; Α, γιατί θα ήταν παράξενο να με κατηγορήσει κανείς γι’ αυτού του είδους τα ψέματα. Και θα μου φαινόταν πολύ αστείο… αν με κατηγορούσατε εσείς… Εσείς που λέτε ψέματα, εμένα που δεν λέω ψέματα ποτέ! ?
Kαλό απόγευμα να έχετε και να χαμογελάτε πάντα!!!!!! Ε! που και που να λέμε και κανένα ψεματάκι... έτσι για να "νοστιμίσουμε" λιγάκι τη ζωούλα μας....
Να είστε πάντα καλά....

1 σχόλιο:

Matriga είπε...

Σε χαίρομαι φιλενάδα μου, γιατί μας τα λες πολύ ωραία. Πάντα θα σε συμβουλεύομαι γι' αυτό... και για πολλά άλλα! Να χαμογελάς! :)