Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Εργαστήριο «Brain Trace Lab» στο Μουσείο Μπενάκη

Αθήνα: Οι νευροεπιστήμες τροφοδοτοτούν την τέχνη. Απόδειξη η παράσταση που σκηνοθετεί η Τζένη Αργυρίου, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς από τις 16 του μηνός, όπου στήνει το εργαστήριό της «Dr Maybe Darling», για να διερευνήσει τον τρόπο που χρησιμοποιεί ο σημερινός άνθρωπος τον εγκέφαλό του.
Η παράσταση είναι ένας συνδυασμός εικόνας, λόγου, κίνησης και τεχνολογικών μέσων.
Υπό τη σκέπη μιας τέντας-θόλου του ανθρώπινου εγκεφάλου, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, η Dr Darling (Τζένη Αργυρίου), προετοιμάζει, στο εργαστήριό της, που το ονομάζει «Brain Trace Lab», τη διάλεξη που πρόκειται να δώσει με θέμα «Tο αίνιγμα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων».
Η διάλεξη αρχίζει εξετάζοντας τη δομή και τη λειτουργία του σύγχρονου ανθρώπινου εγκέφαλου. Καθώς όμως εξελίσσεται, η Dr Darling έρχεται αντιμέτωπη με τις μη συγκλίνουσες επιστημονικές, και όχι μόνο, απόψεις. H ανάγκη της να κατανοήσει αναπάντητα έως τώρα ερωτήματα την οδηγεί σε ένα ταξίδι μέσα στον εγκέφαλό της. Χρησιμοποιεί τον εαυτό της για πείραμα ονομάζοντάς τον Maybe.
Στην εγκατάσταση αυτή στεγάζεται τόσο η «περφόρμανς» όσο και το κοινό. Το κοινό κατά την είσοδό του στον θόλο-εγκέφαλο καλείται να συμμετέχει, αν θέλει, στην έρευνα για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Στην παράσταση περιλαμβάνονται συνεντεύξεις των Ηλία Κούβελα, oμότιμου καθηγητή Ιατρικής Σχολής, Αριστείδη Μπαλτά, καθηγητή Φιλοσοφίας των Επιστημών και Θανάση Τζαβάρα, ψυχίατρου-ψυχαναλητή.
Το έργο θα επαναληφθεί στις 17, 21-24 και 29-31 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: