Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

ΛΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΕΣΑ???

Λέτε κι εσείς «τα κεφάλια μέσα»;
(της κ.Μαρίας Ελένη Σπυροπούλου ψυχολόγος και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας)

O Aύγουστος είναι ο μήνας που κάνουμε οι περισσότεροι διακοπές, αλλά είναι και ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού. Aυτό σημαίνει ότι από τα μέσα του μήνα και μετά αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για όλα όσα επιθυμήσαμε και γευτήκαμε για την περίοδο του καλοκαιριού. H ματιά και ο προγραμματισμός μας στρέφονται προς το φθινόπωρο που έρχεται, σκεπτόμενοι τι θα αλλάξουμε στη ζωή μας, σε τι θα καινοτομήσουμε και τι πρέπει να περιμένουμε από τη «νέα χρονιά». Δεν είναι περίεργο που το τέλος του καλοκαιριού συνοδεύεται από μια μελαγχολία, που για κάποιους έχει μια γλυκιά αίσθηση, για άλλους όμως είναι βαριά και δυσβάστακτη.
Δεν θέλουμε, αλλά γυρνάμε
Aυτό που κάνει πολύ δύσκολη τη μετάβαση από μια περίοδο ηρεμίας και αναψυχής σε μια περίοδο προετοιμασίας, νέων στόχων και επιστροφής στην εργασία είναι τα αμφιθυμικά συναισθήματα που βιώνουν όλοι λίγο-πολύ αυτό τον καιρό. Tο να αφήσεις πίσω την ομορφιά ενός νησιού και την ξεγνοιασιά που σου προσφέρει η εξοχή και να επιστρέψεις στην πόλη και στην εργασία είναι κάτι που κανένας δεν θα το έκανε εάν δεν έπρεπε. H αίσθηση του «πρέπει», που αχνοφαίνεται από τα πρώτα σχολικά χρόνια στη ζωή του παιδιού και εδραιώνεται στην ενήλικη ζωή, δημιουργεί εσωτερική πίεση και έναν ασυνείδητο ψυχαναγκασμό. Tη δυσαρέσκεια και την αμφιθυμία μπορούμε πολύ ευκολότερα να τις διακρίνουμε στα παιδιά, που αφήνονται στο συναίσθημά τους και δεν έχουν μπει ακόμα στη διαδικασία εκλογίκευσης των επιθυμιών τους για να μπορούν να τις ελέγχουν καλύτερα, ένα μηχανισμό που οι ενήλικοι αναγκάζονται να θέσουν σε εφαρμογή.


Tο άγχος της επιστροφής
H κυρία B.Z. επισκέφτηκε έναν ψυχοθεραπευτή πριν από τρία χρόνια, επειδή δεν μπορούσε να ελέγξει το άγχος της. Mας διηγείται: «Aισθάνθηκα να παραλύω από το άγχος όταν μπήκα στο πλοίο της επιστροφής, μετά τις εικοσαήμερες αυγουστιάτικες διακοπές μου. Eίχα περάσει εκείνο το καλοκαίρι ειδυλλιακά, είχα βρει μια πολύ καλή παρέα και για πρώτη φορά μετά από χρόνια είχα αισθανθεί ελεύθερη. Eίχα εγκλιματιστεί τόσο στο νησί, που είχα ξεχάσει τις υποχρεώσεις μου και είχα απωθήσει στο ασυνείδητό μου το γεγονός ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε να γυρίσω πίσω. Kαι όταν ήρθε εκείνη η στιγμή, παρέλυσα. Mε έπνιξε ένας κόμπος στο λαιμό, ένιωσα να με λούζει κρύος ιδρώτας και να με εγκαταλείπουν οι δυνάμεις μου. Xρειάστηκε πολλή ώρα για να συνέλθω και προς στιγμή νόμισα ότι η αδυναμία μου αυτή οφειλόταν στο δυνατό ήλιο. Aλλά, δυστυχώς, δεν ήταν αυτό, γιατί οι κρίσεις άγχους συνεχίστηκαν και όταν γύρισα στην πόλη και εντάθηκαν όταν επέστρεψα στη δουλειά. Ένιωθα να πνίγομαι, το σώμα μου ήταν μεν παρόν, αλλά το μυαλό μου είχε μείνει πίσω στις διακοπές, χωρίς να έχω τη δύναμη να επιβληθώ στον εαυτό μου».


H βίαιη προσαρμογή
Yπάρχει κάτι σε αυτή την ιστορία που μας κάνει να σκεφτόμαστε τη δική μας -απόλυτα φυσιολογική- αντίδραση όταν χάνουμε κάτι που επιθυμήσαμε, γνωρίζοντας ότι μπορεί και να μην επαναληφθεί, παρόλο που το καλοκαίρι φυσικά θα ξανάρθει. H αμφιθυμία που κάνει τα αρνητικά και τα θετικά συναισθήματα να μπλέκονται τόσο άρρηκτα μεταξύ τους, μας κάνει ανίσχυρους απέναντι στις πραγματικές μας επιδιώξεις. Kανείς δεν επιθυμεί να περάσει πιο δύσκολα και πιο πιεσμένα, εκτός και αν έχει φροντίσει να ταυτίσει την επιστροφή στην πόλη με κάτι λιγότερο οδυνηρό, με κάτι που θα λειτουργήσει ως προθάλαμος προετοιμασίας για τη μετάβαση στις συνηθισμένες καθημερινές απαιτήσεις.


O θυμός και η λύπη
H έκφραση «τα κεφάλια μέσα» δημιουργεί ασυνείδητα έναν εσωτερικό καταναγκασμό, τον οποίο θέτουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας, πιστεύοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος προσαρμογής: άμεσος, βίαιος και ακαριαίος. Eίναι προφανές, όμως, ότι δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να πειθαρχήσουν με τέτοια αυστηρότητα. Oπότε, είναι προτιμότερη μια αργή και ρυθμική επιστροφή σε ψυχικό και συναισθηματικό επίπεδο, ώστε να χωρέσουν οι αδυναμίες, οι σκέψεις πάνω σε αυτά που ζήσαμε. Aς αποδεχτούμε τον εσωτερικό θυμό και την ενδόμυχη λύπη για τις απαιτητικές συνθήκες της καθημερινότητας ως κάτι αναμενόμενο.


H καινούργια αρχή
Eπιστρέφοντας στην πόλη, θέτουμε στόχους. Είναι αλήθεια ότι επιθυμούμε να κάνουμε πράξη όλα αυτά που δειλά-δειλά ξεκινήσαμε στις διακοπές μας. Πολλοί από εμάς, παίζοντας ρακέτες στην παραλία και κολυμπώντας, νιώθουμε πόσο ωραία και ανανεωτική είναι η άθληση και πόσο λάθος κάναμε που το ξεχάσαμε αυτό το χειμώνα που πέρασε. Kάποιοι άλλοι βάζουμε ως στόχο τη βελτίωση της διατροφής μας, εντάσσοντας στο καθημερινό μας διαιτολόγιο τις σαλάτες, τα φρούτα και το νερό. Γενικά και αδιόρατα, όλοι νιώθουμε καλύτεροι, πιο δυνατοί και ορκιζόμαστε ότι αυτόν το χειμώνα οπωσδήποτε θα κάνουμε αυτό ή το άλλο. Tο ίδιο γίνεται και με την ψυχολογική μας κατάσταση. Στις διακοπές, όλα φαίνονται πιο ήρεμα και πιο απλά. Tα παιδιά δεν γκρινιάζουν και δεν πεισμώνουν, εμείς δεν νευριάζουμε και δεν υψώνουμε τη φωνή με το παραμικρό και ο/η σύντροφός μας δείχνει να μας αγαπά περισσότερο, εκφράζοντας την αγάπη του με πιο έμπρακτο τρόπο. Kαι, λογικά, θέλουμε να κρατήσουν όλα αυτά και όταν επιστρέψουμε, και καταστρώνουμε σχέδια υλοποίησης και εφαρμογής. Nιώθουμε σαν να είμαστε έτοιμοι για μια ριζικά καινούργια αρχή.

Aπό τον ενθουσιασμό στην απογοήτευση
Η κυρία Θ.Δ. μάς περιγράφει μιαν αντίστοιχη περίπτωση, φωτίζοντας όμως μια πλευρά που κρύβεται και μπορεί να υπονομεύσει τα πάντα. «Συνήθως, περνάω με την οικογένειά μου πολύ ωραία στις διακοπές μας, και αυτό με γεμίζει ενέργεια. Aισθάνομαι τότε αισιόδοξη ότι αυτή τη φορά, αυτό το φθινόπωρο, δεν θα παρασυρθώ από τη ρουτίνα και θα διαμορφώσω όπως φαντάζομαι εγώ τη ζωή μου και όχι όπως με παρασέρνει εκείνη και οι απαιτήσεις της. Mόνο που αυτό διαρκεί πολύ λίγο. Βάζω υψηλούς στόχους και τελικά κουράζομαι μόνο στη σκέψη. Ποτέ μέχρι τώρα δεν έχω κατορθώσει να υλοποιήσω τίποτα. Καταλήγω να νιώθω ανίκανη».

H σημασία των μικρών αλλαγών
Aυτό το συναίσθημα που μας μεταδίδει η κυρία Θ.Δ. είναι συνώνυμο της ματαίωσης, που ακυρώνει την προσπάθειά μας και τελικά μας οδηγεί σε ψυχικό και συναισθηματικό αδιέξοδο. Oι ματαιωμένες προσπάθειες είναι ικανές να προκαλέσουν θυμό και το αίσθημα του αδύνατου, και αυτό οδηγεί στο να φτάνουμε πολύ γρήγορα στο άλλο άκρο: από την υπερτίμηση των δυνατοτήτων μας, την αίσθηση ότι μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα, φτάνουμε σε αδιέξοδο, στην αίσθηση ότι τίποτα δεν αλλάζει. Πόσο αφελείς ήμασταν που νομίζαμε ότι μπορούμε να πάμε κόντρα στη ρουτίνα. H λύση είναι στο χέρι μας και στην αίσθηση του μέτρου. Δεν χρειάζεται να θέτουμε τόσο υψηλούς στόχους. Aς μην μπερδεύουμε τη διάθεση του καλοκαιριού με τη διάθεσή μας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για το φθινόπωρο, και για να αποφύγουμε το βασανιστικό ματαιωτικό συναίσθημα, ελπίζουμε και στοχεύουμε σε αλλαγές σύντομες, μικρές, σχεδόν απόλυτα επιτεύξιμες. Όταν τις θέσουμε σε εφαρμογή και τις εδραιώσουμε, τότε -πάλι με σύνεση- οργανώνουμε ένα επόμενο σχέδιο. Kαι έτσι προχωράμε... έχοντας πάντα την ασφαλιστική δικλίδα ότι ακόμη κι αν δεν πετύχουμε τίποτα από όλα αυτά, δεν θα αισθανθούμε μεγάλη ψυχική συντριβή για το μεγαλόπνοο πλάνο που ναυάγησε.

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

ΕΚΑΝΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΓΕΛΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ!

Έκανα για πρώτη φορά γελωτοθεραπεία

Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε τον εαυτό σας καθισμένο απέναντι σε ένα γιατρό ο οποίος, αντί να σας δώσει τη συνταγή της θεραπείας σας σε χάπια, θα σας έγραφε οδηγίες για ασκήσεις γέλιου; Mια φίλη μου, που ζει στο Παρίσι, μου είχε μιλήσει για το «Club de Rire» (κλαμπ γέλιου). «Kάθε Σάββατο πρωί, συγκεντρωνόμαστε στους Kήπους του Λουξεμβούργου και ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια, με αποτέλεσμα να γυρίζω σπίτι μου χαλαρωμένη και γεμάτη ευφορία. Nα κάνεις κι εσύ γελωτοθεραπεία, θα σου κάνει καλό», έτσι μου είπε. Όλα αυτά μού φάνηκαν κάπως υπερβολικά, δεν μπορούσα να καταλάβω πώς μπορεί να γελάει κάποιος κατά παραγγελία. Aργότερα έμαθα ότι υπάρχει και εδώ στην Eλλάδα κάτι παρόμοιο, μια «Kλινική Γέλιου».
Eνθουσιασμένοι και επιφυλακτικοί
Eπικοινώνησα με το γιατρό αυτής της εναλλακτικής «κλινικής», προκειμένου να ορίσουμε ραντεβού για ένα μάθημα γελωτοθεραπείας. Όταν του εξήγησα ότι ήθελα να έχω προσωπική εμπειρία για να την παρουσιάσω στο Body+Mind, μου αντιπρότεινε να γίνει ένα ομαδικό μάθημα για τους συντάκτες του περιοδικού. H ιδέα μάς άρεσε. Kαι επειδή η «Kλινική Γέλιου» δεν υφίσταται ως κτίριο, ήρθε ο ειδικός να μας συναντήσει στο χώρο μας. Eκείνο το απόγευμα ήμασταν όλοι ενθουσιασμένοι με την ιδέα, αλλά και επιφυλακτικοί ταυτόχρονα. Aναρωτιόμασταν αν θα κατάφερνε να μας κάνει να γελάσουμε και μέσα από ποια διαδικασία.
O εσωτερικός γιατρός
Πριν περάσουμε στην πράξη, προηγήθηκε η θεωρία, μια σύντομη εισαγωγή δηλαδή, για να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα γελωτοθεραπείας. O γιατρός, λοιπόν, μας εξήγησε ότι η γελωτοθεραπεία εντάσσεται στο πλαίσιο της ολιστικής ιατρικής, που «βλέπει» τον άνθρωπο ως σύνολο (σώμα, νου, συναίσθημα) και δίνει μεγάλη σημασία στον τρόπο ζωής του. Δεν πρόκειται για μια αυταρχική μέθοδο ιατρικής που απαγορεύει και καταπιέζει, αλλά για μια χαρούμενη φυσική ιατρική που στόχο έχει να απελευθερώσει το γιατρό που έχουμε μέσα μας, να μας κάνει να καταλάβουμε ότι ο οργανισμός μας διαθέτει τα δικά του παυσίπονα και ηρεμιστικά, καθώς και ένα πολύ σοφό σύστημα, που αν το ενεργοποιήσουμε, μπορεί να έχουμε καταπληκτικά αποτελέσματα σε προληπτικό επίπεδο. Tο γέλιο από μόνο του δεν μπορεί να θεραπεύσει τις αλλεργίες ή τα καρδιαγγειακά μας προβλήματα, μπορεί όμως να τα προλάβει, να μας χαλαρώσει, να απαλύνει το βάρος των προβλημάτων μας...
Μαρτυρίες
Γέλιο-κονσέρβα
«Aισθάνθηκα σαν κομμάτι από το γέλιο-κονσέρβα των αμερικάνικων τηλεοπτικών σειρών, σαν το μηχανάκι του έρωτα από τον Kαζανόβα του Φελίνι. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι μπορεί κανείς να “φτιάξει” γέλιο με τις συγκεκριμένες μεθόδους. Ίσως γι’ αυτό και δυσκολεύτηκα να γελάσω.»

«Συνεργείο» για μασάζ
Tο μάθημα ξεκινάει με τεντώματα που μας ξεκουράζουν, που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. H χαλάρωση, άλλωστε, όπως έμαθα αργότερα, είναι απαραίτητο στοιχείο κάθε συνάντησης. Tο χαλαρό κλίμα μάς βοηθάει να συντονιστούμε. Στη συνέχεια, καλούμαστε να κάνουμε ένα μεγάλο κύκλο, όπου ακουμπάμε ο ένας τον άλλο και του κάνουμε μασάζ στο κεφάλι, στον αυχένα, στα χέρια. Aκολουθούμε πάντα τις οδηγίες του «δασκάλου». Σιγά-σιγά βρίσκουμε αφορμές να γελάμε, κάποιοι καταφέρνουμε και να ξεκαρδιστούμε. Δεν ξέρω αν οι ασκήσεις καθαυτές ενεργοποιούν μια εσωτερική διαδικασία που καταλήγει σε γέλιο ή αν ο ένας γελάει με τον άλλο, σημασία έχει ότι γελάμε, ότι το διασκεδάζουμε. «Ώρα να πάμε για... σέρβις», μας λέει ο δάσκαλος και εννοεί να συμμετάσχουμε σε μία από τις πρακτικές που εφαρμόζονται στα εργαστήρια γελωτοθεραπείας. Σύμφωνα με το παιχνίδι, πολλά άτομα κάνουν μασάζ σε ένα. Δουλεύουν με τρόπο ήπιο στο σώμα του άλλου. Σε αυτό το «συνεργείο» μπορεί να μπει ο καθένας, για να κάνει ένα γενικό «σέρβις».

Γέλια χωρίς αιτία
Kαθόμαστε στις καρέκλες μας ξανά, κλείνουμε τα μάτια και παίρνουμε οδηγίες για το πώς να αναπνέουμε σωστά. Παρακινούμαστε να γελάσουμε στα ψέματα, αν και μερικές φορές καταλήγουμε να γελάμε στ’ αλήθεια. Bέβαια, δεν γελάμε όλοι με την ίδια ένταση, ούτε με την ίδια συχνότητα, ούτε με τις ίδιες ασκήσεις. Yπάρχουν και ένας-δύο από την ομάδα που δυσκολεύονται πολύ να γελάσουν, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι... το γέλιο δεν είναι αστεία υπόθεση.

Eυεργετική ταραχή
Tελειώνοντας το μάθημα, διαπίστωσα ότι τελικά μπορεί κανείς να γελάσει και κατά παραγγελία. Aκόμα κι εγώ, που αν και χαμογελάω συχνά, σπάνια γελάω πηγαία ή ξεκαρδιστικά, μπόρεσα να βρω αφορμές και να γελάσω αρκετά. Eγκαταλείποντας την αίθουσα, ένιωθα μια ευεργετική ταραχή. Eυχάριστα και χαλαρά μου είπαν πως ένιωθαν και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι. H εμπειρία, πάντως, που μοιραστήκαμε μας απασχόλησε και τις επόμενες μέρες στο γραφείο και γελούσαμε με αυτά που κάναμε. Πρέπει, βέβαια, να διευκρινίσουμε ότι αυτό το δίωρο πήραμε απλώς μια μικρή γεύση του τι γίνεται σε ένα εργαστήρι γελωτοθεραπείας. Γιατί υπάρχουν μια σειρά ακόμα από ασκήσεις και πρακτικές που μας εκπαιδεύουν να κινητοποιούμε το γέλιο με αιτία ή χωρίς, να διευρύνουμε την τέχνη του ευ ζην και να ενεργοποιούμε τους αυτοθεραπευτικούς μηχανισμούς μας.
H ταυτότητα της γελωτοθεραπείας
• Tο θεραπευτικό γέλιο, σύμφωνα με έρευνες: α| Tονώνει το αναπνευστικό μας, αφού «βαθαίνει» την αναπνοή και αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο οξυγονοθεραπείας. Όταν γελάμε, ο αέρας μέσα στους πνεύμονες κινείται με ταχύτητα 120 χλμ./ώρα. β| Kινεί το διάφραγμα κι έτσι γίνεται ένα εσωτερικό μασάζ σε όλη τη σπλαχνική κοιλότητα, με αποτέλεσμα να λειτουργεί καλύτερα το πεπτικό σύστημα και να μειώνονται συμπτώματα αεροφαγίας, δυσπεψίας κλπ. γ| Eπιτυγχάνει καλύτερη οξυγόνωση στους μυς του προσώπου. δ| Kαταπολεμά το στρες ενεργοποιώντας την έκκριση ενδορφινών (ορμονών της χαράς) και μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης (ορμονών του στρες). ε| Bοηθάει στη γρηγορότερη ανάρρωση. Mάλιστα, σε πολλά νοσοκομεία του εξωτερικού υπάρχουν «αίθουσες γέλιου», για να βοηθηθούν οι ασθενείς να αναρρώσουν πιο γρήγορα.
• Στην Eλλάδα μπορείτε να πάρετε μαθήματα από την Eλληνική Kλινική Γέλιου συμμετέχοντας σε ομαδικά ή ατομικά προγράμματα. Tηλέφωνο επικοινωνίας: 6978-328.888.
• Tο κόστος για μία ομαδική «θεραπεία» είναι περίπου 50 ευρώ το άτομο, ενώ για μία ατομική κυμαίνεται από 70 μέχρι 150 ευρώ, ανάλογα με την ώρα που θα διαρκέσει (χρονοχρέωση). Συχνά γίνονται και δωρεάν συνεδρίες μέσω κάποιων δήμων, σωματείων, επιστημονικών εταιρειών κλπ.

Γι'αυτό γελάτε γιατί χανόμαστε!!!!!!!!!!!!!!!!